Zomerkamp 2016 Jalhay (Gidsen)

Geplaatst op 30 jul door Sandra

Zomerkamp gidsen 2016 in Jalhay (België)

Op zaterdag 23 juli vertrokken de gidsen om 9.30 uur richting Jalhay in België. Na een rit van ongeveer 2 uur kwamen we aan op ons kampterrein in Jalhay. We stonden op een veld van een boer, gelegen aan een beekje. Naast ons terrein lag nog een terrein waar een Belgische groep kampeerde.

De eerste dag stond in het teken van opbouwen: de tenten, keukens, staftenten, enzovoort. Jelmar ontfermde zich over de hudo en Niels ontwierp een koelkast in de beek. ’s Avonds werd de eerste maaltijd in de eigen gepionierde keuken bereid: aardappelen (gebakken, gekookt of her en der nog een tikkeltje rauw), een hamburger en sperziebonen. Omdat het ’s avonds regende, vertoefden we in de staftent en deden we een poging om wat liedjes te zingen. De eerste gidsen ontvingen op die avond ook al een lintje voor hun uitzonderlijke prestaties op één van de volgende vier gebieden: creativiteit, lol maken, hulpvaardigheid/teamgeest en discipline. Het hele kamp door konden de gidsen lintjes ontvangen voor deze vier categorieën, iedere discipline had zijn eigen kleur. Als een gids van alle kleuren een lintje had, kreeg het een speciaal lintje zodat voor iedereen duidelijk was dat deze gids ontzettend goed bezig is.

Op zondag toverden de gidsen hun eigen kampement om tot een echte legerbasis. Ze konden daarbij gebruikmaken van een heleboel materialen. Ze ontvingen een lijst van opdrachten en ze mochten zelf uitkiezen welke opdrachten ze uit wilden voeren en op welke wijze ze dat wilden doen. Ronde 1 was erg fanatiek in het maken van een slagboek en een vlag, ronde 2 ontpopten zich als ware mode-ontwerpers en ronde 3 bleken erg vaardig in het bedenken van een mooi logo en het bedenken van een rondelied. Na het creatieve programma deden de gidsen het spel Levend Zeeslag waarbij ze met brandende krantproppen een boot van de tegenstanders moesten zien te raken.

De gidsen kregen gedurende de dag fragmenten van het rode draad spel. Dit waren kleine kaartjes waarop stukken van een zin stonden. Bijna iedere avond werd de landkaart van de omgeving van Jalhay tevoorschijn gemaakt en de kinderen moesten dan van de stukjes zin een goed lopende zin maken. Zo konden zo ontdekken waar bijvoorbeeld de infanterie en de artillerie stond. Gaandeweg het kamp werd de landkaart steeds verder gevuld met punaisses, zodat de gidsen aan het einde van het kamp wisten waar hun insignes waren verstopt.

Op maandag werd de hike gelopen. Dit ging bij bijna alle groepen goed. De kinderen kregen een 24-uurs pakket waarmee ze de hele dag vooruit konden. ’s Avonds bereidden de gidsen hun eigen prakje in een bakje, op een klein vuurtje. Vervolgens speelden we een ranjaquiz.

Op dinsdag speelden we buikschuif-zwembad-slagbal met een badmintonracket. De badjes werden gevuld met water uit de beek. Hierna kregen sommige gidsen hun persoonlijke missie. Deze missie moesten ze geheimhouden voor de andere gidsen. Zo moest de ene gids proberen om de ronde niet door de PK-inspectie te laten komen, de andere gids moest alle tanden poetsen van de ronde en weer een andere gids moest ervoor dat iedereen haar bordje leeg at.

Op woensdag gingen ’s ochtends naar Spa om een potje levend cluedo te spelen. Hierna gingen we zwemmen in een nostalgisch zwembad in de buurt. ’s Avonds aten we wraps en deze vielen erg in de smaak.

Op donderdag vertrokken we al vroeg naar een klimbos waarbij de gidsen een uitdagend parcours konden afleggen in en tussen de bomen. De gidsen bedachten vervolgens zelf wat ze ’s avonds wilden eten en ze deden ook zelf de boodschappen. Er werd flink gerekend om zoveel mogelijk lekkere dingen te kunnen halen voor het budget wat ze hadden meegekregen.

Op vrijdag speelden de gidsen een spel waarbij ze op verschillende manieren moesten samenwerken. Hier bleken de gidsen ontzettend vaardig in te zijn. Hierna begonnen we met het opruimen van de tenten en de keukens. ’s Avonds vond het tribunaal plaats waarbij de kinderen werden ‘gestraft’ voor hun gekke fratsen tijdens het kamp. Enkele straffen waren: tien minuten lang achter elkaar praten omdat je het hele kamp teveel hebt verteld, met afgeplakte mond een lied zingen omdat je het hele kamp teveel geschreeuwd hebt, een bijzonder prutje eten omdat je het moeilijk vond om je bord leeg te eten. ’s Avonds sliepen alle gidsen en de staf in één tent omdat alle andere tenten al waren opgeruimd.

Op zaterdag werden de laatste dingen opgeruimd. De gidsen gingen op zoek naar hun insignes en om 12.00 uur vertrokken we weer richting Schijndel. Om 15.00 uur werd bekend gemaakt welke ronde de ronde van het jaar was geworden. Dit jaar bleek de ronde van Anne-Mijn, Lotte, Veerle en Indra het beste te zijn! Nana werd de gids van het jaar en dat had ze dubbel en dwars verdiend!

Foto's